65 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de online versie.

December 2013

Mensenrechten

10 december 2013

65 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens


Vandaag is het 65 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 65 jaar bestaat. 10 december grijpt het College aan om het belang van mensenrechten in Nederland extra onder de aandacht te brengen bij iedereen. 30 rechten die iedereen heeft omdat hij mens is.

Toch kan maar liefst 30% van de Nederlanders geen enkel mensenrecht spontaan noemen. Dit blijkt uit recent onderzoek. Om de mensenrechten waarvoor de Universele Verklaring het startpunt is bekender en begrijpelijker te maken voor iedereen voert het College campagne.
Tien bekende ambassadeurs waaronder Katja Schuurman, Albert Verlinde, Esther Vergeer , Peter R. de Vries en Gerard Spong ondersteunen de campagne. Online laten zij weten welk mensenrecht voor hun belangrijk is en waarom. Ga voor meer informatie naar facebook/mensenrechtenNL of naar www.mensenrechten.nl/65jaar

Mensenrechten compilatie
Onderzoek: 'Wat weten Nederlanders van mensenrechten?'
Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de Nederlanders geen enkel mensenrecht kan noemen. Van de mensenrechten die men wel kent is het recht op vrijheid van meningsuiting het meest bekend (46%), gevolgd door het recht op een bestaansminimum (30%) en het recht op onderwijs (26%). 72% van de Nederlanders zegt nog nooit te maken te hebben gehad met een inbreuk op mensenrechten. Terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna vier op de tien Nederlanders wel eens gediscrimineerd is op leeftijd. Meer dan een kwart van de respondenten geeft aan dat zijn privacy geschonden is en meer dan een kwart heeft wel eens te maken gehad met ongelijke beloning op het werk. Het representatieve onderzoek is uitgevoerd door Direct Research onder 505 respondenten.

Waar is het College voor de Rechten van de Mens vandaag?
Om het belang van mensenrechten in het onderwijs te onderstrepen geven de Collegeleden vandaag les op verschillende scholen in Heerlen (Bernardinus college), Hilversum (Gemeentelijk gymnasium), Almere (Groenhorst) en Etten Leur (Katholieke scholengemeenschap). Daarnaast geven de Collegeleden diverse presentaties in het land zoals bij Vluchtelingenwerk Noord Nederland en bij een bijeenkomst over ouderen van de gemeente Utrecht. Verder is het College aanwezig bij de Max van der Stoel lezing en de Clara Wichmann penning. Laurien Koster, voorzitter, is aanwezig in Den Haag waar minister Plasterk het eerste Nationale Actieplan Mensenrechten presenteert.
www.mensenrechten.nl Contact Wilt u geen nieuwsbrief meer van ons ontvangen?
Klik hier om u uit te schrijven.
© 2013 College voor de Rechten van de Mens | Disclaimer
Email Marketing by ActiveCampaign