Nieuwsbrief november 2013


Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de online versie.

November 2013

Campagne Facebook

Campagne 10 december 

Op 10 december 2013 bestaat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 65 jaar. Een mijlpaal die aandacht verdient. Op die dag maken 10 Bekende Nederlanders online bekend welk mensenrecht zij belangrijk vinden. Om vooraf zoveel mogelijk aandacht te vragen voor mensenrechten in Nederland is een campagne gestart via facebook. Om deze campagne tot een succes te maken verzoeken wij u naar Facebook te gaan en uw vrienden, kennissen en familie uit te nodigen. Alvast hartelijk bedankt!

Like ons >

Symposium 26 november


Symposium 26 november 2 december is door de VN uitgeroepen als Internationale dag voor de afschaffing van slavernij. Die dag staan 21 miljoen mensen centraal die wereldwijd te maken hebben met hedendaagse slavernij of uitbuiting. Mensenrechten, bedrijven en de strijd tegen hedendaagse slavernij staan centraal tijdens een symposium op 26 november a.s. in De Bazel in Amsterdam. 

Lees verder >

Training Selecteren zonder vooroordelen


Selecteren zonder vooroordelen
Het College voor de Rechten van de Mens heeft dagelijks te maken met vragen en klachten over discriminatie van mensen die op zoek zijn naar een baan. Stereotypering en vooroordelen spelen hierbij een cruciale rol. Om daar meer inzicht in te krijgen, heeft het College onderzoek gedaan naar de werking en de invloed van stereotypen. Op basis van die wetenschappelijke inzichten ontwikkelde het College een praktische training om meer bewustwording van stereotyperingsprocessen te creëren.

Lees verder >

Succesvolle maatregelen

Maatregelen Onlangs oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat Monsterboard discrimineerde. Op de vacaturesite Monsterboard konden werkgevers gebruik maken van een keuzeveld met een maximum aantal jaren relevante werkervaring. Naar aanleiding van de uitspraak paste Monsterboard de vacaturesite aan. 
lees verder >

Oratie Jos Dute


Oratie Jos Dute
Op 18 september sprak bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht en collegelid Jos Dute zijn oratie 'De vrijblijvendheid voorbij. Over het recht op preventie' uit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In zijn oratie gaat Jos Dute in op de vraag of preventieve zorg een mensenrecht is. Jos Dute: 'Over preventie, het voorkomen van ziekte en ongezondheid, wordt nu nog te veel gedacht in termen van beleid en te weinig in termen van juridische aanspraken. Preventie is een recht van het individu. Dat recht is in vele internationale verdragen en in de Grondwet vastgelegd. De overheid moet zich maximaal inspannen om dit te verwezenlijken. Zij moet iedereen zoveel mogelijk beschermen tegen gezondheidsbedreigingen en in staat te stellen tot gezond gedrag.'

Lees verder >

Waar waren de Collegeleden?

Ook de afgelopen periode gaven de Collegeleden lezingen, namen deel aan bijeenkomsten en debatten en voerden overleg of maakten kennis. De highlights op een rij:
  • Laurien Koster was afgelopen week onder meer aanwezig bij de jaarlijkse bijeenkomst van alle Europese mensenrechteninstituten. Ook hield zij een inleiding over vrouwenrechten op het jaarcongres van de Vereniging Vrouw en Recht.
  • Piet van Geel verzorgde de inleiding 'rol van mensenrechten in de gemeente' op de bestuurdersbijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
  • Chila van der Bas behandelde als voorzitter twee zaken over zwangerschapsdiscriminatie tijdens de daarvoor georganiseerde themazitting. Uitspraak was deze week.
Waar waren de collegeleden

Lees verder>  

Agenda

22
nov
Nacht van de Rechtsstaat>
23
nov
Transgender Gedenkdag 2013>
25
nov
Toogdag Onderzoekschool Rechten van de Mens>

Nieuwste Oordelen

ArboNed B.V. heeft verboden onderscheid op grond van geslacht gemaakt >
Facility Service B.V. maakt verboden onderscheid op grond van geslacht>
Woningstichting 'thuis heeft verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt>
Zorginstelling Stichting Laverhof maakt jegens een werknemer van Marokkaanse afkomst verboden onderscheid>


Email Marketing by ActiveCampaign